Lager för vinterlöpning | 12 förslag på vinterns löparkläder

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Lager för vinterlöpning | 12 förslag på vinterns löparkläder
Inspiration
03 Januari 2023

Lager för vinterlöpning | 12 förslag på vinterns löparkläder

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Trine Birch Okkels

Tidigare elitlöpare och dansk rekordinnehavare


Saknar du löparkläder för vinterhalvåret eller slutar vinterns löpturer alltid med att utveckla sig till en huttrande eller svettdrypande överlevnadstur? Läs då här! Vi ger dig en lista på tre nödvändiga lager som du med fördel kan ta på dig när du ska ut i vinterkylan, samt inspiration för vilka produkter som passar bra för var och en av dessa.

Vinterns löpturer kräver nog lite mer övertalning för de flesta; bara att klä på sig kan bli något av ett projekt, men det är ingen anledning att avstå utomhusträningen – och inte heller förväntningen om att den ändå kan vara behaglig. Ordspråket håller: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder – och här kommer receptet på de bra. 

BASISLAGER

Baslagrets avgörande funktion är att transportera bort svetten från kroppen, så man inte kommer att bli både kall och fuktig av för många och/eller tjocka lager isolering. 

Core Dry Active Comfort LS

En mjuk och funktionell tröja från CRAFT som finns med både korta och långa ärmar för såväl män som kvinnor. Tröjan ger värme samtidigt som den effektivt transporterar bort svetten från kroppen, och därmed fungerar den perfekt som innerlager vid utomhusträning kalla dagar. Dessutom kan den på grund av samma egenskaper med fördel användas som skidunderställ. Tröjan är tillverkad av ett tekniskt, mjukt och funktionellt material bestående av 40 % polyester, 30 % återvunnen polyamid och 30 % polyamid, vilket tillsammans verkar både isolerande och temperaturreglerande. Få sömmar och en zonanpassad design säkerställer optimal komfort och en passform som följer kroppens rörelser.

Active Extreme X CN LS

Ännu en favorit från CRAFT är denna långärmade lättviktströja som används som innerlager vid kalla temperaturer, och som på grund av sina svettransporterande och andningsbara egenskaper säkerställer en hög grad av komfort under aktiviteter med hög puls. Materialet är 100 % återvunnet och kombinerar återvunnen polyester med textilteknologierna lättvikts-SEAQUAL och Coolmax Air Technology. De två teknologierna ger optimal kroppstemperaturkontroll under högintensitetsaktiviteter. Meshinsatser vid armhålorna bidrar till förbättrad ventilation, och tröjans flatlocksömmar kompletterar den åtsittande passformen med ökad rörlighet. Tröjan kan särskilt rekommenderas till aktiviteter som äger rum i temperaturområdet -5 ºC till +10 ºC.

Finns till både män och kvinnor.



Bonusinfo

SEAQUAL-initiativet hjälper till att rena haven från avfall.

Coolmax Air Technology är utformad för att optimera kroppens naturliga temperaturkontroll under såväl kalla som varma förhållanden.

Hjerte LS Women

En skön damunderställströja från Kari Traa som kan användas för en mängd aktiviteter som kräver ett bra lager närmast kroppen. Underställströjan innehåller 60 % ull och 40 % modal, där ullen fungerar temperaturreglerande och naturligt lukthämmande. Ullen isolerar även om tröjan blir våt och hjälper till så att tröjans färger förblir fina och klara. Modal, som också är ett naturmaterial, består av cellulosa (som huvudsakligen kommer från bokträd). Materialet skrynklar inte eller krymper, och precis som ullen bevarar den färgerna fräscha. Med tröjans snygga och detaljrika mönster kan den som en liten bonus också enkelt användas som T-shirt för vardagsbruk.

Hjerte Pant Women

Kombinera tröjan med de matchande Hjerte Pant Women’-ullunderställsbyxorna med samma material och mönster, om du hellre föredrar två lager på benen än t.ex. ett enda lager fodrade löpartights. Ullunderställsbyxorna är behagliga under ett par lätta och rörliga tunna överdragslöparbyxor, men fungerar också suveränt som skidunderställ under mer vadderade överdragsbyxor till skidresan eller den lokala pulkabacken. Dessutom är det ju inget som säger att du inte kan använda dem som strumpbyxor under en klänning eller kjol, som du kanske senare tar av dig när du ska till yogan – voilà, så är du redan halvt ombytt!

MELLEMLAGER

Dart Zip Neck

Denna supersköna tröja med kort krage och dragkedja i halsringningen är ett åtsittande litet lyxplagg till ett bra pris från Montane. Den kan användas för alla former av utomhusaktiviteter, separat och nära huden eller som värmegivande mellanlager med ett vind- eller vattentätt lager över. Tröjan fungerar med andra ord optimalt som antingen bas- eller mellanlager beroende på om man t.ex. föredrar att ha på sig den över eller under ett kortärmat lager. På varmare vinterdagar, som vi ju tyvärr har haft en del av, kan den ensamt (kanske i kombination med en halskrage och/eller ett pannband) räcka för att hålla dig varm, kanske med en lätt ullunderställtröja innanför. Tröjan är tillverkad av 100 % återvunnen polyester, fungerar svettransporterande, och teknologin POLYGIENE® bidrar med permanent luktkontroll. Ytterligare finesser inkluderar flatlocksömmar, som garanterar rörlighet, och ett solskydd på UPF 20+, som tar hand om den vassa vintersolen och albedoeffekten när du själv glömmer det.

Finns till både män och kvinnor i ett hav av snygga färger.

Core Trim Thermal Midlayer

En varm och multifunktionell half-zip-löpartröja från CRAFT med en ruggad insida för bra komfort och isolering. Tröjan lämpar sig med sina svettransporterande och andningsbara egenskaper bra för löpning och andra aktiviteter med hög puls. Den måttligt åtsittande passformen ger den ruggade insidan goda förutsättningar för att avlägsna överskottsvärme och fukt snabbt och effektivt, och tröjans rörelsefrihet samt hål för tummarna gör den till ett perfekt värmegivande mellanlager. Tröjan består av 93 % polyester och 7 % spandex. Finns till både män och kvinnor.

Rose Hoodie Women

I samma serie som Kari Traas ’Hjerte LS Women’ och ’Hjerte Pant Women’, är denna tröja ett perfekt mellanlager för att fullända det snygga setet. Här rör det sig om en mjuk och skön ullundertröja med huva för damer, som är mer än lämplig som mellanlager eller självständig ’fleecetröja’. Den är tillverkad av 100 % merinoull från får som inte har utsatts för mulesing, så man kan njuta av ullens fina egenskaper med bättre samvete. Ullen fungerar temperaturreglerande och naturligt lukthämmande, och den fortsätter isolera även när den blir våt. Dessutom håller ullen tröjans färger fina under plaggets hela livslängd. Tröjan är på många sätt miljövänlig såtillvida att de lukthämmande egenskaperna innebär att den kan användas under flera dagar utan att behöva tvätt. Därför är tröjan också perfekt för vandringar där väskutrymmet är begränsat. Rose Hoodie är märkt med OEKO-TEX® 100.

YTTERLAGER

Nyckelorden för ytterlagret är vind- och/eller vattentäthet. Här kan man ibland riskera att behöva kompromissa med jackans andningsförmåga. Även om man självklart inte kan förvänta sig en jacka som både är 100 % vattentät och 100 % andningsbar, så kommer vi ändå stoltsera med några riktigt bra lösningar som inte kompromissar med någon av delarna.

Glide Block Jacket Men

En mångsidig vind- och vattentät löparjacka för herrar från CRAFT. Med en kombination av elastiskt trelagers vind- och vattentätt tyg är denna jacka ett perfekt ytterlager under kalla och våta perioder. Jackan har dessutom elastisk jersey baktill och under ärmarna. Tillsammans hjälper materialen dig att förbli varm under kalla förhållanden, samtidigt som du blir av med den kroppsvärme som annars kan göra dig fuktig och kallsvettig efter för lång tid utan tillräcklig ventilation. Vattentätheten ligger på imponerande 8 000 WP, andningsförmågan på 8 000 MVP. Fiffiga funktioner inkluderar två sidfickor med dragkedja (så slipper du husnyckeln som svänger runt i snöret!) samt snygga reflekterande detaljer. Passformen är måttligt åtsittande. Jackans framsida och baksida består av 100 % polyester, mellanlagret av 100 % polyuretan, och ovansidan på ryggen av 92 % återvunnen polyester och 8 % elastan.

S1 Run Jacket

Denna löparjacka från Fusion är vindtät och vattenavvisande och ger ett gott skydd på de allra flesta löpturer. Den är utrustad med ventilerande paneler under ärmarna, vilket gör att jackan andas samtidigt som det ger bra rörelsefrihet i den måttligt åtsittande passformen. Använd den som ytterlager över en långärmad tröja samt ett eventuellt kortärmat baslager. Ett par smarta detaljer inkluderar en praktisk bröstficka och reflexer i ryggslutet samt fram och bak på axlarna. Tröjan är OEKO-TEX-certifierad och består av 100 % polyester med vattenavvisande DWR-utsida.

Finns till både män och kvinnor och kommer i flera färger.

Fem Featherlite Trail Jacket Women

Montanes ultralätta och vindtäta löparjacka för damer väger bara 97 gram och kan packas ner i sin egen ficka! Jackan är dessutom andningsbar och har ventilationsöppningar under ärmarna. Passformen är måttligt åtsittande med bra rörelsefrihet, och det stretchiga och andningsbara nylonmaterialet, ’100% Wind Barrier Dynamic 20 Denier’, ger en snabbtorkande kvalitetsjacka som lätt blir en fast följeslagare när vädret ser lite tveksamt ut. Jackan är försedd med en dragkedja i full längd samt en bröstficka, som båda är lätta att öppna även med handskar på. Den höga kragen med insida av mikrofleece tillför en mycket behaglig värme till det känsliga halsområdet, när man misstänker att man ändå kommer att ta av den alternativa halskragen inom de första fem minuterna på turen. Som ett par extra praktiska detaljer är jackan försedd med tumhål i ärmsluten samt reflekterande logodetaljer. Allt som allt ett måste att ha då den med sin neutrala design kan användas var som helst och när som helst – utan att varken väga för mycket eller ta för stor plats!

MÖSSA OCH PANNBAND

Rose Headband

Detta sköna pannband från Kari Traa kommer i tre snygga färger med ett mönster som matchar resten av serien som omnämns ovanför. Det är gjort i två lager merinoull som fungerar temperaturreglerande och naturligt lukthämmande – och dessutom isolerar ullen även när pannbandet blir vått! Pannbandets bredd gör det för övrigt också perfekt att använda som halskrage, om man behöver ett lätt men varmt isolerande plagg till halsområdet.

Adv Lumen Fleece Hat

En ganska lätt och tunn mössa från CRAFT som kan användas på såväl löpturer som cykelturer – den fungerar t.ex. också perfekt som ett isolerande lager under cykelhjälmen. Mössan är tillverkad av mjukt jerseytyg bestående av 87 % polyester och 13 % elastan och har perforerat, reflekterande tyg framtill samt ett reflekterande tryck baktill. 

Då är det bara kvar att önska dig en riktigt trevlig tur ute i vinterkölden – nu är du i varje fall rustad med kunskapen om hur man klär sig rätt för den!

Inspiration
Inlagd: Januari 03, 2023
Författare: Eventyrsport Blogger